Fett bra inlägg! pt 2 - Kolesterol & Mättat fett

Jag tänkte nu fortsätta skriva om mättade fetter och kolesterol.
Från början så fick man veta att kolesterol var dåligt och folk började undvika kolesterol och mättat fett-som leder till högre kolesterolhalter. Sedan fick man veta att det fanns två olika sorters kolesterol -
HDL(High Density Lipoprotein) och
LDL(Low Density Lipoprotein),
och att HDL var det "goda" kolesterolet och LDL var det "dåliga".
Detta är delvis korrekt. HDL är mycket nyttigt för kroppen och ju mer, ju bättre.
Det bör nämnas att HDL & LDL inte heller är kolesterol i sin egentliga mening utan en kolesteroltransporterare. De transporterar kolesterolet till levern och i blodet till var det behövas.
Det börs också göras skillnad mellan  två olika sorter av LDL- stora LDL molekyler, och små LDL molekyler.
Det som egentligen är länkat till problemen med höga nivåer av LDL-kolesterol - eller som man vanligtvis benämner det- höga nivåer av koelsterol beror på inflammation i  ärtärerna. Inflammation i artärerna berpr på höga nivåer av insulin, vilket oftast kommer från hög kolhydratkonsumption. Transfetter och solrosolja rapsolja och vissa andra oljor skapar också inflammation. Det är faktiskt bara när LDL molekylerna oxideras av fria radikaler som vi ser de negativa effekterna av dessa speciella former av kolesterol.
Det är därför vi bör sträva efter att äta mycket grönsaker och frukt - mycket antioxidanter, och lågt i kolhydrater.
Man ska försöka hålla en hög HDL nivå och låg triglycerid nivå.
Triglycerider är fettsyror som cirkulerar i blodomploppet. Ju lägre nivå ju bättre. En låg kolhydratkost leder till lägre nivåer triglycerider, då det höjs av spannmål och baljväxter.
En hög nivå av HDL fås av att rätta till Omega 3-Omega 6 ration och äta mycket mättat fett.
Men varför tror så många att mättat fett är dåligt då?
Det är inte utan anledning man har trott att mättat fett är dåligt. Det har presenterats studier som starkt visar detta.
1910 gjordes den första sudien som visade på detta. Den gjordes för att undersöka om kolesterol påverkade åderförkalkning. Deras försökskaniner var... kaniner. De gav alltså kaniner kolesterol och såg en ökning av åderförkalkning och hjärt attacker. Sedan  testade dem att mata kaninerna med kolesterolfri mat - vilket inte gav kaninerna åderförkalkning. Dock så är kaniner en mycket dålig modell för människan i detta fall, speciellt då kaniner är gräsätare och inte får i sig kolesterol i sin vanliga diet - vilket gör att det kanske inte är så konstigt om de börjar få åderförkalkning då man börjar ge dem det, deras kroppar är inte gjorda för att hantera detta.
Den mest kända studien gjordes dock 1953 av Ancel Keys, där han visade att han hittat ett samband mellan intaget av mättat fett och hur vanligt det var med hjärt och kärlsjukdomar. Såhär såg grafen ut som han publicerade från studien: 
På grafen ser man en stark korrelation emellan intaget av mättat fett och hjärt och kärlsjukdomar. Dock så finns det två starka anledningar till varför man inte borde ta resultaten av denna studie på allvar. För det första så tar studien inte hänsyn till övriga variabler mellan länderna såsom antalet rökare, övrig diet och levnadsstandard. Bara detta skulle vara anledning nog att förkasta resultatet. Men inte nog med detta, han har också valt att lämna ute data. Såhär skulle den egentliga grafen sett ut:
Som sagt är det nu en helt annan historia.
Studien med kaninerna gav upphov till vad vi idag kallar "the lipid hypothesis" - Högt kolesterol i blodet leder till hjärt och kärlsjukdomar
och Ancel Keys studie till "diet-heart hypothesis" - Högt intag av mättat fett skapar höga nivåer av kolesterol som leder till hjärt och kärlsjukdomar
Dessa studier har både funnt stark kritik men båda har lyckats rota sig i allmän tro.
Mättat fett är nödvändigt fett och nyttigt fett, och det är kolesterol också!
Extra läsning om fett, kolesterol, mättat fett och dess fördelar!:
http://paleodietlifestyle.com/the-importance-of-fat/
http://paleodietlifestyle.com/paleo-fats/
http://thatpaleoguy.com/2011/10/25/saturated-fat-carbohydrates-and-cardiovascular-disease-clever-dutchies/

Kommentarer
Postat av: Henrik

Tjenare, verkar finnas många fettälskande paleo bloggare, kika gärna in på min blogg och säg vad dy tycker http://nekrofagen.blogspot.se/

2013-07-02 @ 20:31:15
URL: http://nekrofagen.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0