Fett bra inlägg! pt 2 - Kolesterol & Mättat fett

Jag tänkte nu fortsätta skriva om mättade fetter och kolesterol.
Från början så fick man veta att kolesterol var dåligt och folk började undvika kolesterol och mättat fett-som leder till högre kolesterolhalter. Sedan fick man veta att det fanns två olika sorters kolesterol -
HDL(High Density Lipoprotein) och
LDL(Low Density Lipoprotein),
och att HDL var det "goda" kolesterolet och LDL var det "dåliga".
Detta är delvis korrekt. HDL är mycket nyttigt för kroppen och ju mer, ju bättre.
Det bör nämnas att HDL & LDL inte heller är kolesterol i sin egentliga mening utan en kolesteroltransporterare. De transporterar kolesterolet till levern och i blodet till var det behövas.
Det börs också göras skillnad mellan  två olika sorter av LDL- stora LDL molekyler, och små LDL molekyler.
Det som egentligen är länkat till problemen med höga nivåer av LDL-kolesterol - eller som man vanligtvis benämner det- höga nivåer av koelsterol beror på inflammation i  ärtärerna. Inflammation i artärerna berpr på höga nivåer av insulin, vilket oftast kommer från hög kolhydratkonsumption. Transfetter och solrosolja rapsolja och vissa andra oljor skapar också inflammation. Det är faktiskt bara när LDL molekylerna oxideras av fria radikaler som vi ser de negativa effekterna av dessa speciella former av kolesterol.
Det är därför vi bör sträva efter att äta mycket grönsaker och frukt - mycket antioxidanter, och lågt i kolhydrater.
Man ska försöka hålla en hög HDL nivå och låg triglycerid nivå.
Triglycerider är fettsyror som cirkulerar i blodomploppet. Ju lägre nivå ju bättre. En låg kolhydratkost leder till lägre nivåer triglycerider, då det höjs av spannmål och baljväxter.
En hög nivå av HDL fås av att rätta till Omega 3-Omega 6 ration och äta mycket mättat fett.
Men varför tror så många att mättat fett är dåligt då?
Det är inte utan anledning man har trott att mättat fett är dåligt. Det har presenterats studier som starkt visar detta.
1910 gjordes den första sudien som visade på detta. Den gjordes för att undersöka om kolesterol påverkade åderförkalkning. Deras försökskaniner var... kaniner. De gav alltså kaniner kolesterol och såg en ökning av åderförkalkning och hjärt attacker. Sedan  testade dem att mata kaninerna med kolesterolfri mat - vilket inte gav kaninerna åderförkalkning. Dock så är kaniner en mycket dålig modell för människan i detta fall, speciellt då kaniner är gräsätare och inte får i sig kolesterol i sin vanliga diet - vilket gör att det kanske inte är så konstigt om de börjar få åderförkalkning då man börjar ge dem det, deras kroppar är inte gjorda för att hantera detta.
Den mest kända studien gjordes dock 1953 av Ancel Keys, där han visade att han hittat ett samband mellan intaget av mättat fett och hur vanligt det var med hjärt och kärlsjukdomar. Såhär såg grafen ut som han publicerade från studien: 
På grafen ser man en stark korrelation emellan intaget av mättat fett och hjärt och kärlsjukdomar. Dock så finns det två starka anledningar till varför man inte borde ta resultaten av denna studie på allvar. För det första så tar studien inte hänsyn till övriga variabler mellan länderna såsom antalet rökare, övrig diet och levnadsstandard. Bara detta skulle vara anledning nog att förkasta resultatet. Men inte nog med detta, han har också valt att lämna ute data. Såhär skulle den egentliga grafen sett ut:
Som sagt är det nu en helt annan historia.
Studien med kaninerna gav upphov till vad vi idag kallar "the lipid hypothesis" - Högt kolesterol i blodet leder till hjärt och kärlsjukdomar
och Ancel Keys studie till "diet-heart hypothesis" - Högt intag av mättat fett skapar höga nivåer av kolesterol som leder till hjärt och kärlsjukdomar
Dessa studier har både funnt stark kritik men båda har lyckats rota sig i allmän tro.
Mättat fett är nödvändigt fett och nyttigt fett, och det är kolesterol också!
Extra läsning om fett, kolesterol, mättat fett och dess fördelar!:
http://paleodietlifestyle.com/the-importance-of-fat/
http://paleodietlifestyle.com/paleo-fats/
http://thatpaleoguy.com/2011/10/25/saturated-fat-carbohydrates-and-cardiovascular-disease-clever-dutchies/

Fett bra inlägg

Mättat fett, är det verkligen dåligt?

Vi har alla hört hur dåligt det är med fett, man ska generellt undvika det. Speciellt mättade fetter. Dem är extra dåliga. Men är det verkligen så? Om inte, varför tror alla det?

Det finns ett par olika sorters fetter, det finns mättade fetter, omättade fetter och transfetter.

Mättade:

(Saturated Fats)Mättade fetter:  har inga dubbelbindningar mellan kolatomerna i kedjan. Ordet mättat kommer ifrån att alla kolatomer i kedjan har bundit till så många väteatomer som möjligt, de är mättade:

Finns bland annat i: ost, smör, grädde, kokosolja, kött.

Omättade:

(Monounsaturated Fats)Enkelomättade fetter:  är fett med en dubbelbindning och varken mer eller mindre. Detta gör bland annat att fettet har en lägre smältpunkt än mättat fett och är oftast i flytande form i rumstemperatur. Benämns ofta som Omega 9 fetter.

Finns bland annat i: olivolja, rapsolja, nötter, oliver, avokado, rött kött

(Polyunsaturated Fats(som jag nämnt tidigare som PUFA)) Fleromättade fetter: är fetter med flera dubbelbindningar. Fleromättade fetter är än mer instabila än Enkelomättade fetter på grund av det större antal dubbelbindningar. Detta gör bland annat att smältpunkten är  lägre än enkelomättade fetter och mättade. Dessa fetter benämns vanligtvis som Omega 3 och Omega 6 fetter, och är livsnödvändiga för bland annat hjärnans utveckling. Som jag pratat om tidigare är det viktigt med en bra Omega 3:Omega 6 ratio. I vår moderna västerländska diet har vi en ratio som ligger på ungefär 45:1 , alltså alldeles för mycket Omega 6 som vi får i oss via spannmål och boskap som fått spannmålsfoder. En nyttig ratio är ungefär 2:1.

Finns bland annat i: Nötter, frön, fisk, alger, spenat.

Figur 1: http://www.eufic.org/upl/1/default/img/fatty%20acids(2).JPG

(Trans Fats) Transfetter: Finns inte naturligt. En fettgrupp som skapas genom behandling av varor. Transfetter kan bara skapas av naturliga fetter som värms upp i väldigt hög temperatur. Detta är den onyttigaste fettsorten, både enligt paleo kosthållare och dietister och allmän tro.

 

 

Efter några veckor av en kost som är låg i kolhydrater och hög i fetter börjar kroppen använda fett som den primära energikällan. Kroppen börjar då använda ketonkroppar, våra fettreserver. Det finns två olika energikällor, glukos och ketonkroppar och allting presterar bättre när man förbränner ketonkroppar istället. När kroppen använder ketonkroppar som primär energikälla brukar man kalla det att kroppen är i ketos. Många oroar sig för att om kroppen inte får i sig tillräckligt med kolhydrater kommer kroppen börja bryta ner muskelmassa istället men om man bara ser till att äta tillräckligt med proteiner istället kommer inte detta ske och kroppen kommer börja bryta ned de lagrade fettcellerna. I ketos bränner man alltså sitt kroppsfett utan varken behöva svälta eller bryta ned sina muskler.

figur 2: http://3.bp.blogspot.com/-BHsQDhdCn_I/TmkrNIbfQKI/AAAAAAAAAr0/0lHmk2Ui0MY/s1600/keep_calm_and_eat_bacon_postcard-p239915777658047259trdg_400.jpg

Det är också allmänt känt att hjärnan inte kan bryta använda fett som bränsle utan behöver kolhydrater, detta är för att fett inte kan ta sig igenom blod-hjärnbarriären till hjärncellerna. Dock så kan ketonkropparna användas som bränsle för hjärnan. Ketonkropparna själva produceras i levercellernas mitkondrier av Acetyl-Coenzym A. Eftersom det tar ett tag för hjärnan att anpassa sig till förbränningen av ketonkroppar, det tar ungefär 4 dagar för hjärnan att börja använda ketonkroppar som förbränning upp till en så hög procent som 70%, så kan man ofta känna sig lite trött i början av en LCHF-diet (Low-Carb,High-Fat) och Paleo.

I en intressant studie som av Staffan Lindeberg, MD PhD, vid namn The Kitavan study påvisas med hjälp av den Kitavanska befolkningen, en befolkning på Papua Nya Guinea effekterna av vår västerländska spannmålsdiet.  Det Kitavanska folket åt en Paleo diet, utan några som helst spannmål och bland befolkningen fanns ingen cancer, diabetes, hjärt och kärlsjukdomar, Parkinsons eller Alzheimers. Deras BMI ökade inte heller med åldern som den oftast gör i väst. Sedan kom folket i kontakt med spannmål och folket började få cancer, diabetes och liknande.

Läs gärna mer:

http://www.staffanlindeberg.com/TheKitavaStudy.html

Om ni vill läsa lite mer om hur viktigt fett är:

http://paleodietlifestyle.com/the-importance-of-fat/

Jag vill också avslutande länka en mycket intressant presentation till er av Barry Grover, PhD:

Wise Traditions London 2010 - Barry Groves from Wise Traditions London on Vimeo.

Good Hunting// Alvin


RSS 2.0