Vad är Paleo? pt 2

Hej, jag tänkte nu utvärdera den information jag skickade ut i det tidigare utlägget!

Erat kaloriintag ska som sagt ligga mellan: 40% Protein, 20% Kolhydrater och 40% fett
och 20%Protein, 10% Kolhydrater och 70% Fett.
Alltså:
20%<= Prot <=40% // 10%<= Kol <= 20% // 40%<= Fett <=70%
Men detta betyder inte att ni behöver äta MYCKET mer mat än förut, för det är inte så att procenten menar vikten av maten utan syftar på kaloriinehållet av maten.
Men hur mycket kalorier innehåller då Protein, kolhydrater och fett per gram?
Låt oss sätta upp det såhär:
Om vi ska få fram det totala kaloriinehållet av en typisk Paleo-frukost bestående av:
2ägg
100g bacon
100g champinjoner
1 apelsin
För att räkna ut var kalorierna i denna måltid kommer ifrån tittar vi på kolhydrat, protein och fett innehållet av matvarorna. En bra sida för att hitta dessa värden på matvaror kan jag rekommendera: http://nutritiondata.self.com
så...
1 ägg = 6g Protein, 0g Kolhydrater, 5g Fett
sedan så hade vi två, alltså x2 == 12g Protein, 0g Kolhydrater, 10g Fett
100g Bacon = 38g Protein, 1g Kolhydrater, 40g Fett
100g Champinjoner = 3g Protein, 5g Kolhydrater, 0g Fett
1 apelsin = 2 Protein, 22g Kolhydrater

Sedan så räknar vi ihop allt... : 55g Protein, 28g Kolhydrater och 50g Fett
För att räkna ut kaloriinnehållen av dessa använder vi:
Protein / g * 4, Kolhydrater / g * 4, och Fett / g * 9
Alltså: 55*4=220kcal, 28*4= 112kcal, 50*9= 450kcal
Totalt ckal = 220+112+450 = 782ckal totalt i måltiden.
För att räkna ut procent gör vi... :
Prot = 220/782 = 0,281 = 28%
Kolhydrater= 112/782 = 0,143 = 14%
Fett = 450/782 = 0,575 = 57%
Om vi lägger in det här i kaloriintagsformeln med procentemnheter:
20%<= 28% <=40% // 10%<= 14% <= 20% // 40%<= 57% <=70%
Detta är då en ganska stor måltid, vilken kan anpassas helt själv till ditt egna kaloribehov. Du ska dock satsa på att äta lite fler kalorier när du äter paleo än annars.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0