Fett bra inlägg

Mättat fett, är det verkligen dåligt?

Vi har alla hört hur dåligt det är med fett, man ska generellt undvika det. Speciellt mättade fetter. Dem är extra dåliga. Men är det verkligen så? Om inte, varför tror alla det?

Det finns ett par olika sorters fetter, det finns mättade fetter, omättade fetter och transfetter.

Mättade:

(Saturated Fats)Mättade fetter:  har inga dubbelbindningar mellan kolatomerna i kedjan. Ordet mättat kommer ifrån att alla kolatomer i kedjan har bundit till så många väteatomer som möjligt, de är mättade:

Finns bland annat i: ost, smör, grädde, kokosolja, kött.

Omättade:

(Monounsaturated Fats)Enkelomättade fetter:  är fett med en dubbelbindning och varken mer eller mindre. Detta gör bland annat att fettet har en lägre smältpunkt än mättat fett och är oftast i flytande form i rumstemperatur. Benämns ofta som Omega 9 fetter.

Finns bland annat i: olivolja, rapsolja, nötter, oliver, avokado, rött kött

(Polyunsaturated Fats(som jag nämnt tidigare som PUFA)) Fleromättade fetter: är fetter med flera dubbelbindningar. Fleromättade fetter är än mer instabila än Enkelomättade fetter på grund av det större antal dubbelbindningar. Detta gör bland annat att smältpunkten är  lägre än enkelomättade fetter och mättade. Dessa fetter benämns vanligtvis som Omega 3 och Omega 6 fetter, och är livsnödvändiga för bland annat hjärnans utveckling. Som jag pratat om tidigare är det viktigt med en bra Omega 3:Omega 6 ratio. I vår moderna västerländska diet har vi en ratio som ligger på ungefär 45:1 , alltså alldeles för mycket Omega 6 som vi får i oss via spannmål och boskap som fått spannmålsfoder. En nyttig ratio är ungefär 2:1.

Finns bland annat i: Nötter, frön, fisk, alger, spenat.

Figur 1: http://www.eufic.org/upl/1/default/img/fatty%20acids(2).JPG

(Trans Fats) Transfetter: Finns inte naturligt. En fettgrupp som skapas genom behandling av varor. Transfetter kan bara skapas av naturliga fetter som värms upp i väldigt hög temperatur. Detta är den onyttigaste fettsorten, både enligt paleo kosthållare och dietister och allmän tro.

 

 

Efter några veckor av en kost som är låg i kolhydrater och hög i fetter börjar kroppen använda fett som den primära energikällan. Kroppen börjar då använda ketonkroppar, våra fettreserver. Det finns två olika energikällor, glukos och ketonkroppar och allting presterar bättre när man förbränner ketonkroppar istället. När kroppen använder ketonkroppar som primär energikälla brukar man kalla det att kroppen är i ketos. Många oroar sig för att om kroppen inte får i sig tillräckligt med kolhydrater kommer kroppen börja bryta ner muskelmassa istället men om man bara ser till att äta tillräckligt med proteiner istället kommer inte detta ske och kroppen kommer börja bryta ned de lagrade fettcellerna. I ketos bränner man alltså sitt kroppsfett utan varken behöva svälta eller bryta ned sina muskler.

figur 2: http://3.bp.blogspot.com/-BHsQDhdCn_I/TmkrNIbfQKI/AAAAAAAAAr0/0lHmk2Ui0MY/s1600/keep_calm_and_eat_bacon_postcard-p239915777658047259trdg_400.jpg

Det är också allmänt känt att hjärnan inte kan bryta använda fett som bränsle utan behöver kolhydrater, detta är för att fett inte kan ta sig igenom blod-hjärnbarriären till hjärncellerna. Dock så kan ketonkropparna användas som bränsle för hjärnan. Ketonkropparna själva produceras i levercellernas mitkondrier av Acetyl-Coenzym A. Eftersom det tar ett tag för hjärnan att anpassa sig till förbränningen av ketonkroppar, det tar ungefär 4 dagar för hjärnan att börja använda ketonkroppar som förbränning upp till en så hög procent som 70%, så kan man ofta känna sig lite trött i början av en LCHF-diet (Low-Carb,High-Fat) och Paleo.

I en intressant studie som av Staffan Lindeberg, MD PhD, vid namn The Kitavan study påvisas med hjälp av den Kitavanska befolkningen, en befolkning på Papua Nya Guinea effekterna av vår västerländska spannmålsdiet.  Det Kitavanska folket åt en Paleo diet, utan några som helst spannmål och bland befolkningen fanns ingen cancer, diabetes, hjärt och kärlsjukdomar, Parkinsons eller Alzheimers. Deras BMI ökade inte heller med åldern som den oftast gör i väst. Sedan kom folket i kontakt med spannmål och folket började få cancer, diabetes och liknande.

Läs gärna mer:

http://www.staffanlindeberg.com/TheKitavaStudy.html

Om ni vill läsa lite mer om hur viktigt fett är:

http://paleodietlifestyle.com/the-importance-of-fat/

Jag vill också avslutande länka en mycket intressant presentation till er av Barry Grover, PhD:

Wise Traditions London 2010 - Barry Groves from Wise Traditions London on Vimeo.

Good Hunting// Alvin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0