TEST

Nästa vecka kommer jag och Alvin testa på något lite annorlunda och intressantare. Vi ska nämligen anordna en middag! För att kunna utvärdera om man kan "tyda skillnad" på ens blodsockret vid paleo eller "vanlig" middag tänkte vi faktiskt kolla upp det.

Idén är väldigt enkel: vi har 12 testpersoner (6 killar, 6 tjejer inklusive mig och Alvin) varav hälften kommer äta en paleo-middag bestående av bla ugnsbakad lax och sparris medan den andra halvan kommer äta vanlig spaghetti med köttfärsås. Innan samt efter kollar vi våra blodsockervärden och vad som händer sen får vi se!

Intressant eller hur? Checka in bloggen nästa vecka för att höra hur det gick! Xoxo Sara & Alvin

Vad föredrar du?


Third week

Tja! Som ni kanske vet har jag ätit paleo i drygt 2 veckor nu och jag måste säga att det är sjukt roligt med den responsen jag och Alvin får. Många av er har mycket frågor och vi försöker ta upp det mesta här på bloggen och besökarna hit ökar grymt mycket. Nice!

Jag tänkte bara berätta lite kort om hur jag har uppfattat de här veckorna med paleo-kost. Har det egentligen blivit någon skillnad? Till att börja med kan jag väl bara påpeka även att eftersom vi inte kör några tester så blir våra utvärderingar ganska subjektiva på egna tankar.

Det finns två saker jag framförallt har reagerat på. Dels måste jag säga att jag inte alls går runt och är svinhungrig lika ofta längre. Mina frukostar som ofta består av ägg och annat håller mig hyffsat mätt till skollunchen, vilket gör att hela dagen i skolan faktiskt fungerar bättre. Av detta har jag även märkt att jag inte heller blir lika trött i skolan/på eftermiddagarna utan istället har jag somnat runt 23 varje kväll, och sover tills klockan ringer (skillnad från tidigare då det har känts som en "omöjlighet" att somna innan 1 om nätterna).

Det som ändå är bäst hittils är min mage. Tidigare i höst har jag ofta och nästan alltid varje dag haft ont i magen på ett eller annat sätt och funderat såklart om jag är laktos eller gluten- allergiker utan att riktigt kunnat hitta något mönster. Efter de här 2 veckorna med paleo (där vi inte äter mejeri eller glutenprodukter) har fått min mage att må sjukt mycket bättre! Ska såklart undersöka det här lite mer hos ev. doktor senare efter projektet för att få veta mer, men självklart är det skönt att faktiskt kunna gå runt en hel dag utan magknip!

Så, nu är det bara 4 veckor kvar! Puss och Kram Sara.


Kalcium och Omega 3 - Omega 6 balans

Tja, tja!

Kände ett behov att skriva ett inlägg angående Kalcium, då många är oroade över att man inte får i sig tillräckligt med Kalcium i en Paleo diet då man har exkluderat mjölkprodukter, vilka ses som vår primära källa av kalcium vilket är vilktigt för bl.a. benuppbyggnad. Du kommer få i dig tillräckligt av Kalcium med en Paleo diet då absorptions nivån av Kalciumet från mjölkprodukterna till skillnad från grönsaker och andra källor är mycket dåligt. Vi tar alltså upp Kalciumet från mjölkprodukter mycket dåligt och bör söka oss till andra källor som t.ex. sardiner, spenat och sesamfrön.
För mer information läs gärna: http://balancedbites.com/2011/10/faqs-paleo-diet-calcium.html

Omega-3 och Omega-6 är mycket viktigt naturliga fetter. Vi behöver få i oss båda, men med dessa fetter är ration också viktig(förhållandet mellan intaget av dem båda). Balansen ligger vid ungefär 6:3. I vår vanliga diet får vi i oss alldeles för mycket omega-6 i förhållande till Omega-3 och många försöker kompensera detta genom att äta Omega-3 kapslar. När du tar n-3 tillskott (omega-3 tillskott) är detta generellt en instabil form av omega-3 och är långt från optimalt. Vi behöver alltså justera detta med en bättre diet. I en Paleo diet är intaget av Omega-6 mycket lägre än en vanlig diet och detta problem är då vanligtvis åtgärdat.
För kompletterande information lägger jag in två inlägg från www.paleohacks.com , en bra sida för folk som vill fråga och ha svar på sin egna frågor från ett stort, insatt community.

"Use bone broth in other meals as the cooking liquid, etc. cook a little down w/spices and use it as gravy. Dairy has, and always will be, paleo or not, a source of BAD, hard to digest, calcium. Dietary misconception #1. Animal flesh, bone broth, plenty of fats for absorption/digestion, and green leafy vegs will get you ALL that you need and more. Not to mention balancing out that much focused on calcium w/the full spectrum of vitamins, minerals, and trace minerals REALLY needed for health and strength.
If you are worried ab/mineral intake, also do herbal infusions. Nettle, red clover, and oatstraw are incredibly mineral rich and easy to digest. Nettles can also be cooked like greens if you get them fresh, and red clover makes a yummy salad addition.
These are FOOD, not supplements." - "Rachel"

&

PUFA står för Polysaturated Fatty-Acids (Omega-3 och Omega-6) 

"There are three ways in which PUFA can be harmful.

Omega 6-3 imbalance due to too much Omega 6. Solution: reduce Omega 6; eat Omega 3 rich grass-fed meats and/or supplement with fish oil.

Omega 3-6 imbalance due to too much Omega 3. This is rare but could happen theoretically if you drink too much fish oil. My understanding is that this could be potentially be more dangerous by promoting internal bleeding and oncogenesis. Solution: lay off fish oil.

Too much PUFA consumption (whether Omega 3 or 6) as a % of calories. You don't want to go over, say, 5% of total calories in PUFA, because PUFA is supposedly unstable and is subject to lipid peroxidation. If you take mega doses of fish oil to combat Omega 6-3 imbalance, well, then you could in theory go over the 5% ceiling. You could also go over by indulging too much omega 6 foods like nuts and vegetable oils.

This sounds like walking on a knife's edge. But it doesn't have to be. Just minimize PUFA items, then take no more than 1 tbsp of fish oil daily. Watch out for PUFA in everything, including pork, poultry and even olive oil and avocados." - "Namby Pamby"

Good Hunting//Alvin


Frukostbröd

Testade det här receptet häromdagen på ett bröd och måste säga att jag blev sjukt förvånad över att man kunde göra gott bröd utan varken mjölk eller mjöl. Men det gick! Så nu har mina paleo-frukostar blivit lite mer varierande än just ägg.

Mixa i mixer (ska bli som mjöl)
4 dl krossat eller helt linfrö (200 g)
2 matskedar Fiber Husk
2 teskedar bakpulver
1½ tesked salt

Lägg i resten av de torra ingredienserna

1 matsked brödkryddor (ex Santa Marias)
4 dl valnötter

Rör ner till en jämn smet
2 dl kokosmjölk
5 ägg

Sätt ugnen på 175 grader och klä en form med bakplåtspapper och fördela smeten/ degen i den. Grädda 60-80 minuter lågt i ugnen. Enjoy!

Pussar Sara

RSS 2.0