Vad är Paleo?

Vad är nu Paleo? Begreppet kommer ifrån "Paleolitisk" diet. Vår Paleolitiska era började för 2,6 miljoner år sedan och slutade för 10 000 år sedan. Det var också för ungefär 10 000 år sedan vi blev introducerade till diverse ceralier - spannmålsmat. Detta inkluderar alla spannmålsprodukter som t.ex. pasta, mjöl, flingor, havre, råg, korn, majs och ris.
Vi började också under samma tid som vi började odla sädesslag att kultivera boskap - vilket ledde till ett mycket mer regelbundet intag av t.ex. alla mjölkprodukter. Idén med Paleolitiska kosten, Paleokosten, Urtidskosten eller Caveman diet(grottmansdieten) är att exkludera dessa nyligen introducerade matgrupper, då våran kropp oftast inte har hunnit anpassa sig till dessa ännu.
Jag menar med detta inlägg endast ge en snabb introduktion till Paleo, men också skriva på svart och vitt vad som anses en del av kosten och vad som inte gör det. Tveka inte att skriva en kommentar om du undrar om något är Paleo eller inte! Jag kommer snarast lägga upp material som te.x. naturvetenskapliga studier för att visa anledningen till att de exkluderade matgrupperna är just exkluderade!
Icke-Paleo (no!no!):
Spannmålsprodukter(ris, majs, havre, smörgåsar, pasta, etc.etc.)
Mjölkprodukter(mjölk, smör, ost, yoghurt etc.)
Bönor och baljväxter(alla slags bönor(inkl. jordnötter (en baljväxt)), linser, ärtor, sojaböner)
Potatisar
Socker (vitt socker, fruktsocker är helt okej)
Processerad mat (tänk själva- det mesta som inte ser ut som det ska göra naturligt...)
Salt
Paleo(good!):
Kött (allt möjligt, fisk, fågel, musslor, räkor, boskap och likn.-håll det gärna varierat!)
Ägg
Nötter ( Valnötter är nog de nyttigaste, men nötter är nyttiga allithop, undvik saltade )
Grönsaker(paprika, sallad etc. etc.)
rötter (rödbetor, morötter, sötpotatis)
Frukter (äpplen, jordgubbar etc.)
Bär (bananer, hallon, blåbär etc.)
Svampar (undvika de röda med vita prickar... välj typ champinjoner)
För en mer utarbetad och exakt lista om nu undrar om något: http://desertcrossfit.typepad.com/Paleo_Food_List.pdf
Många av er undrar nu säkert hur ni ska kunna få i er lika mycket kolhydrater som förut. Det ska ni inte.
Idag äter vi i genomsnitt av vårat totala kaloriintag ungefär: 40% protein, 40% kolhydrater och 20% fett. Ni ska med Paleo öka erat fett intag och sänka kolhydratintager så det ligger mellan: 40% protein, 20% kolhydrater och 40% fett och 20% Protein, 10% kolhydrater och 70% fett.
Förvänta er inte att förstå allting redan nu, men om ni följer bloggen och eran test månad så kommer ni förstå!
Good Hunting// Alvin

Kommentarer
Postat av: Butterfingers

Varför får man inte äta salt? Det är väl ganska livsnödvändigt att man får i sig jod varje dag, och salt(er) för och bibehålla vätskebalans. :)

2012-02-05 @ 10:21:39
Postat av: Alvin

Iden är att man inte ska lägga till extra salt, men om en produkt är naturligt hög i salt brukar det vara okej förutsatt att den inte är processerad. Höga nivåer av kalium som vi får från salt är mycket höga i vår vanliga diet och leder till många sjukdomar som t.ex. överbelastad lever och högt blodtryck. Natrium å andra sidan som man får i sig via salt, är ett ämne som den mesta Paleo mat har högt innehåll av. Vill du läsa mer: http://locarbrunner.blogspot.com/2009/05/salt-and-paleo-diet.html

2012-02-05 @ 13:27:57
URL: http://paleo.blogg.se/
Postat av: Butterfingers

Ser intressant ut! Skulle dock inte säga att t.ex. mitt eller ditt saltintag är för högt då vi båda tränar mycket. För övrigt ser det ju ut som en rolig diet, påminner om LCHF, men vad gör inte idag :P

2012-02-05 @ 19:25:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0